Blog, Karin Hartevelt d.d. 27 november 2017:

De relatie tussen kinderen met astma en moeder-kind hechting!

Wat is moeder-kind Hechting?


Marschall Klaus en John Kennell, beide werkzaam als neonatologen in het ziekenhuis ontdekten hoe belangrijk moeder-kind hechting is. Zij schreven er in 1976 al een boek over. De hechting begint al tijdens de zwangerschap. Vlak na de geboorte is het belangrijkste moment voor hechting. Het is daarom belangrijk dat een baby direct na de geboorte op moeders borst wordt gelegd, zodat hechting goed kan plaatsvinden. Dit kan door maken van oogcontact, knuffelen, aan de borst leggen en praten tegen de baby. Hierdoor hecht de baby zich doorgaans binnen een paar uur tot dagen aan de ouders. Een hechte band tussen moeder en kind beïnvloedt alle latere ontwikkelingen en het beïnvloedt hoe goed kinderen zullen reageren op nieuwe ervaringen, situaties en stress.

Als de moeder-kind hechting is verstoord….!

Wanneer de hechting met de moeder niet goed verloopt, kunnen er problemen bij de baby ontstaan. Een veel voorkomend probleem is astma bij kinderen. Onderzoek uit Amerika wijst uit dat 86 % van de kinderen met astma een verstoorde hechting hebben met hun moeder. French en Alexander uit Amerika veronderstelden dat astma bij kinderen een psychosomatische aandoening is als gevolg van een ongehechte moeder-kind band. Doordat de baby geen of onvoldoende hechting voelt met de moeder, is de angst voor afwijzing zo groot, dat het astma aanvallen triggert.


Oorzaken voor een verstoorde hechting:


Elke moeder weet diep van binnen wanneer de hechting niet goed is gegaan. Ze zal zeggen, er is iets mis met deze baby. Ik krijg er maar geen contact mee. Het wil niet knuffelen of is afwezig. De oorzaken zijn eigenlijk simpel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan geboorte d.m.v. een keizersnee, de baby moet de couveuse in, moeder of kind is ernstig ziek of onder verdoving. Maar ook trauma’s in moeders leven op moment van zwangerschap of geboorte kunnen een rol spelen. Een sterfgeval in de familie, een scheiding, een verhuizing, een eerdere miskraam etc.


Behandeling voor kinderen met astma.

Naast de reguliere behandelingen voor astma, kan Hechtingstherapie uitkomst bieden. Er wordt gewerkt met de moeder, zodat het kind er niet mee wordt belast. Allereerst gaan we de hechtingsproblemen opsporen bij de moeder, deze gebeurtenis(sen) en emoties worden verwerkt en krijgen alsnog een plek. Daarna is het zaak een nieuwe 'ideale' zwangerschap en geboorte in de beleving van de moeder te creëren.

Wilt u weten of er sprake is van hechtingsproblemen tussen en u en uw zoon/dochter, stuurt u mij dan een mail. U krijgt dan een vragenlijst toegestuurd. Indien die u ingevuld retourneert, neem ik zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u meer informatie over dit onderwerp, kijk dan http://degoudenrugzak.nl/Therapievormen/hechtingstherapie.php
 

Karin Hartevelt

Karin Hartevelt

  • • Erkend therapeut
  • • Geen wachtlijsten
  • • Vanuit aanvullende verzekering vergoed

Erkend door:

Karin Hartevelt