FAQ's

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neemt u dan gerust contact met mij op.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Wat is hypnose?

Hypnose (of trance) is een bewustzijnstoestand net zoals 'wakker zijn' en 'slapen'. Hypnose wordt gekenmerkt door diepe ontspanning en naar binnen gerichte aandacht. Ieder mens ervaart meerdere keren per dag een lichte vorm van hypnose, zogenaamde dagelijkse trances zoals dagdromen of het opgaan in een film of boek waarbij je je omgeving als het ware even vergeet.

Hoe werkt Hypnotherapie?

Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken

Wat is het onbewuste?

In hypnotherapie maken we een onderscheid tussen het bewuste en het onbewuste. Het bewuste is je denken en daar waar je aandacht is. Je onbewuste is de plek van je emoties, je herinneringen, je gedragspatronen en gewoontes

Moet ik er in geloven?

Nee, dat hoeft niet. Wat wel belangrijk is dat je er voor open staat en het wil. Iemand die niet gehypnotiseerd wil worden zal ook niet in trance gaan.

Is het mogelijk dat ik niet uit hypnose kom?

Nee, dat is onmogelijk. Of je komt zelf uit hypnose (mocht er ineens geen interactie meer zijn tussen client en therapeut) of je valt in slaap en wordt daaruit gewoon weer wakker.

Onthoud ik alles wat er in hypnose is gebeurd?

Ja, je onthoudt alles wat er gebeurt

Hoe zit het met showhypnose?

De meeste mensen kennen hypnose alleen van TV of uit een theatershow. Hierin lijkt het alsof de hypnotiseur (het zijn op de een of andere manier altijd mannen) iedereen met slechts een knip met zijn vingers alles kan laten doen wat hij wil. Hij controleert schijnbaar het gevoel, het gedrag en de gedachten van al zijn slachtoffers. Het is belangrijk voor de showhypnotiseur dat iedereen ook geloofd dat dit zo is.
De opbouw van een hypnose-show is overal op de wereld hetzelfde. Het belangrijkste is dat de showhypnotiseur mensen op zijn podium heeft die suggestibel zijn (zeer openstaan voor suggesties van anderen). Een klein percentage van alle mensen staan zo open voor suggesties en gaan daarom heel makkelijk in trance. Het doel van de showhypnotiseur is om die mensen eruit te pikken voor zijn show want dat zijn de mensen die bijna alles doen.
Het moge duidelijk zijn dat een hypnotherapeut trance gebruikt voor therapeutische doeleinden: verandering van gevoel, gedrag of gedachten.

Karin Hartevelt

Karin Hartevelt

  • • Erkend therapeut
  • • Geen wachtlijsten
  • • Vanuit aanvullende verzekering vergoed

Erkend door:

Karin Hartevelt